Šta je hiropraktika (kiropraktika)

Osim stečenog znanja bavljenje hiropraktikom iziskuje kontinuirano usavršavanje, što podazumeva praćenje svetskih trendova, ali i poznavanje drugih manuelnih metoda lečenja.

Šta je hiropraktika (kiropraktika)

30/06/2022
galerija_hirofizikal_14-1200x800.jpg

Hiropraktikom se bave osobe koje su završile fakultet za hiropraktiku. Trenutno u Srbiji i okruženju nema fakulteta za hiropraktiku (trenutno ih najviše ima u SAD-u), pa se hiropraktikom bave isključivo osobe koje su završile medicinski fakultet sa specijalizacijom za fizikalnu medicinu, ili fizioterapeuti sa završenom visokom medicinskom školom. Osim stečenog znanja bavljenje hiropraktikom iziskuje kontinuirano usavršavanje, što podazumeva praćenje svetskih trendova, ali i poznavanje drugih manuelnih metoda lečenja. Kroz česte programe edukacija u Srbiji i okruženju hiropraktičari usvajaju nova znanja i metode lečenja koji se sprovode u većim centrima Evrope i Amerike.

Pre same primene metode hiropraktičar će uraditi pregled ili funkcionalni status pacijenta, ustanoviti da li je pacijent indikovan za hiropraktiku. Zatim pregledati medicinsku dokumentaciju, ukoliko pacijent ima snimke i izveštaje od strane radiologa (magnetna rezonaca, skener, rendgenski snimak, ultrazvuk) i na osnovu toga odlučiti da li je pacijent kandidat za hiropraktiku ili ne. Na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva bavljenja ovom ili nekom drugom manuelnom procedurom, oko 80% pacijenata je odmah ili posle urađenog snimka određenog segmenta moglo da dobije tretman. Takođe je značajno reći da se hiropraktika dobro kombinuje sa fizikalnim terapijama, jer se na taj način dodatno pospešuje njen efekat. Sam proces izvođenja nije toliko invazivan, jer se svodi na kratak trzaj tačno određenog segmenta koji treba tretirati. Treba napomenuti da procedura nije bolna i da određen zvuk koji se javlja kod pacijenta prilikom izvođenja zahvata je zapravo gas koji se stvara, nakon čeka pacijent odmah oseti olakšanje. Najčešće je potrebno da prođe 2-3 dana kako bi se osetio potpun efekat terapije. Testovi se rade i pre i posle tretmana, ali će pacijent odmah posle izvođenja manipulacije osetiti olakšanje.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

VAŠ CENTAR HIRO-FIZIKALSIGURNE RUKE kojima verujem.

SIGURNE RUKE
kojima verujem.


Copyright by Hirofizikal 2021. All rights reserved.Copyright by Hirofizikal 2021. All rights reserved.Pozovite nas