Bol u kuku i kolenu

Bol u kuku i kolenu

13/03/2023
kuk-1200x675.jpg

Bol u kuku:

Bol u kuku se jako često javlja kod starijih osoba kao posledica promena u samom zglobu kuka i oštećenja mekih tkiva u okolini zgloba.

Prema uzroku, mestu i vrsti bola, bol u kuku možemo podeliti na sledeća oboljenja:

  • Osteoartritis (degeneracija zgloba)
  • Bursitis (zapaljenje burzi u okviru zgloba)
  • Sarkoilitis (bol sarkoijačnih zglobova)
  • Iliotibijalni bolni sindrom (bol na spoljašnjoj strani natkolenice)
  • Trohanterični bolni sindrom (bol u spoljašnjem delu kuka)

Hronicna stanja koja izazivaju bol u kuku mogu se lečiti kombinacijom injekcija, medikamentozno, kao i putem primene fizikalnih terapija, dobre efekte pokazuje i manuelna neinvazivna metoda, kasnije se primenjuje kineziterapija.

Bol u kolenu:

Bol u kolenu se može podeliti na bol u kolenu tokom kretanja i bol u kolenu tokom mirovanja. Bol u kolenu koji se javlja tokom mirovanja zahteva hitnu intervenciju i odlazak kod lekara. Takav bol je najčešće prouzrokovan oticanjem ili uganućem kolena.

Rekreativci i profesionalni sportisti, ali i starije osobe, često se suočavaju sa bolom u kolenima koji može biti trenutan kao posledica uganuća ili iščašenja kolena.

Ukoliko su bolovi prolazni, važno je mirovanje, stavljanje hladnih obloga na mesto bola. Ukoliko pacijentu nakon 2-3 dana ne nestanu bolovi ili otok, ukoliko ga ima,  treba odmah da se javi svom lekaru ili fizioterapeutu, kako bi dobio neophodnu terapiju.

Hronična oboljenja kolena kod kojih je lečenje neophodno:

  • Gonartroza
  • Skakačko koleno
  • Prepatelarni burzitis
  • Artritis kolena

Lečenje gore navedenih bolesti, podrazumeva da se pacijent javi lekaru ili fizioterapeutu, koji ce preporučiti eventualno pregled ortopeda, reumatologa ili drugog specijaliste, kao i dodatnu dijagnostiku u vidu CT, MR ili ultrazvucnog snimka. Terapija moze da bude fizikalna (elektroterapija, laser, magnet, tecar), akupunktura, mezoterapija bola, medikamentozna, injekcija za koleno, kasnije primena kineziterapije.

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE, STOJIMO VAM NA RASPOLAGANJU.SIGURNE RUKE kojima verujem.

SIGURNE RUKE
kojima verujem.


Copyright by Hirofizikal 2021. All rights reserved.Copyright by Hirofizikal 2021. All rights reserved.Call Now ButtonPozovite nas